Общинска епизоотична комисия
Общинска епизоотична комисия

Спешно заседание на Общинската епизоотична комисия се е провело в Община Асеновград по повод заповед от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), относно обявено огнище на туберкулоза в животновъден обект в Асеновградско. Това съобщиха от Община Асеновград, без да уточняват местоположението на обекта, в който е регистрирана заразата.

Във връзка със ситуацията се забранява придвижването на говеда от и към заразения животновъден обект с включване на тези, предназначени за незабавно клане в месодобивно предприятие, съобщават от Община Асеновград. Заразените животни, които са реагирали при интрадермалните изследвания са изолирани от здравите и е забранено извеждането им на паша до изпращането им за санитарно клане.

Според заповедта на отговорните органи, млякото от заразения животновъден обект трябва да се насочи за преработка, гарантираща обезвреждането на причинителя на туберколозата. В заповедта се казва още да бъде извършено механично почистване и дезинфекция на помещенията, в които се отглеждат животни,  заедно с целия инвентар в животновъдния обект.

От ОДБХ – Пловдив ще изготвят оздравителен план за ликвидиране на заболяването.