Утре е Никулден и традицията повелява на трапезата да има риба. Според по-голямата част от запитаните от нас хора днес, рибата трябва да е шаран, независимо как ще бъде приготвен.
Ден преди самия празник пред обектите, предлагащи риба в Асеновград, част от които винаги се разкриват само покрай Никулден или пък други, които работят целогодишно, се извиха опашки. Но най-големият наплив обаче се очаква да е утре.

Цената на пресния шаран в рамките на Асеновград варира най-вече между 9 и 10 лева за килограм, но има и по-евтини видове риба, които могат да бъдат открити на пазара. Толстолобът например е около 5 лв. килото. Замразената риба също е по-достъпна.

Продавачите на риба припомнят и как може да бъде позната истински прясната риба – най-вече по хрилете, които трябва да са кърваво червени, а не избледнели; очите също трябва да са бистри.

Ако все още не сте закупили риба за утрешния празник, имате избор откъде да го направите, тъй като в рамките на града, а и покрай него, тези дни има разкрити десетки обекти за продажба на апетитни шарани и други представители на рибното семейство.