Кабинетът осигурява необходимите средства за безплатни учебници за всички ученици – това съобщиха от Министерски съвет след срещата на премиера с ръководството на Асоциация „Българска книга“ и министъра на образованието и науката.

„Осигурени са средствата, с които правителството гарантира безплатните учебници за всички ученици и деца в детските градини“. Това бе оповестено след срещата на акад. Николай Денков с ръководството на Асоциация „Българска книга“, на която присъства и образователният министър проф. Галин Цоков. Става ясно, че кабинетът ще отпусне допълнителни 93 млн. лв. за закупуване на познавателни книжки, учебници, също на електронно четими такива, учебни комплекти и учебни помагала за децата и за учениците от I до ХII клас в общинските детски градини и училища за новата учебна година. Припомня се, че за първи път се осигуряват безплатни учебници за учениците след VIII клас, досега единствено родителите на децата до VII клас нямаха ангажимент да закупуват необходимите учебни комплекти, с изключение на допълнителни такива, които са по избор. А самите учебници не са много евтини и са значителен разход в началото на всяка учебна година. Един комплект в прогимназиален етап излиза до 200 лв. Един учебник варира между 10 и 20 лв. Така често се прибягва до закупуване на учебници втора ръка, които понякога са почти на половин цена.
Но сега вече е сигурно, че за следващата учебна година безплатни учебници и учебни комплекти по общообразователните учебни предмети ще получат всички ученици до XII клас, по обещание на Министерски съвет. Допълва се, че средствата за учебници за държавните училища са осигурени по бюджетите на съответните министерства.