Положителен баланс през изминалата година бележи ОП „Туризъм”. Това става ясно от данни на Община Асеновград, представени в Годишния доклад за наблюдение изпълнението на Общинския план за развитие. Разходите на предприятието за 2017 г. са по-ниски от приходите, което показва, че се реализира печалба. По-конкретно реализираният приход възлиза на близо 260 хил.лв., от които почти 200 хиляди са от беседи и вход от НПК „Асенова крепост”. Значителен дял от приходите е от продажба на стока отново на крепостта – малко над 37 хил.лв. От такса категоризация на туристически обекти са спечелени над 18 хил.лв., от продажба на стока в ПМ” Димитър Ковачев” – около 3700 лв., от нощувка на ПБ „Пашалийца” – близо 1200 лв. и др. За сметка на това направените разходи са по-малко от 223 хил.лв., като е закупена и стока за малко над 33 хил.лв. „Това показва, че предприятието може да се самоиздържа и да реализира атрактивни приходи, както и да опазва и съхранява имуществото и да осигурява нови работни места”, посочват от Общината.
Ако сравним приходите от 2017 г. с тези от 2016 г. се вижда, че се бележи ръст – предприятието е реализирало 31 хил.лв. повече през последната година, което е увеличение с 14%.
Относно посещенията на Асеновата крепост – около 100 000 души са посетили забележителността край Асеновград през миналата година. Тази цифра сама по себе си показва интереса, който представлява крепостта за туристите и съответно високите приходи, които носи за Общината.