Съобщихме Ви за спорен въпрос, свързан с използването на Спортна зала „Асеновец“ от Волейболен клуб „Асеновград“ , по-точно до това дали на клуба, в лицето на треньора Петър Тодоров, е отказано да упражнява спортна дейност там.  От страна на Общината разяснения по случая ни даде Георги Златев от отдел „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“. Той обясни следното: „Никой не му е забранил да тренира в зала „Асеновец“. Преди нова година, може би три месеца преди нова година, събрахме всички клубове, които ползват зала „Асеновец“ и направихме график. За този график се съгласиха всички. Пусна се съответната заповед и му е казано специално на този волейболен клуб – вторник и четвъртък да заповяда от 14:00 до 15:30 ч. да тренира. Той се съгласи. От тогава е дошъл един път в залата. До колкото знам, е  учител в Пловдив. Може би там се занимава във физкултурния салон на училището с някакви деца. Нямам нищо напротив.“

Златев допълни, че скоро треньорът на ВК „Асеновград“ отново е пожелал да използва залата. Отговорено му е, че няма проблем за това, „но ако залата се ползва само от деца от Пловдив, не е редно, защото залата се издържа изцяло от община Асеновград. Всички разходи се плащат от община Асеновград. Съгласни ли сте Вие, нашата зала, която се издържа от данъците на нашия град, да бъде ползвана за обучението на деца от Пловдив. Нямам нищо против между другото, но примерно да дойдат десет деца, ако се съберат поне трийсет от Асеновград“, каза още Георги Златев.

Официална наредба, която да ограничава ВК „Асеновград“ да тренира в залата, заради това,че спортистите са предимно от населено място извън Асеновградско, всъщност няма.

Нашата информация, споделена от ВК „Асеновград“ е, че след старта на ремонта на зала “Асеновец“ и не намиране на място за провеждане на тренировки в града, клубът мести своята дейност в с. Крумово. Поради това, част от децата, които сега идват да тренират в Асеновград, са именно от там, но те се явяват на състезания от името на Асеновград. Миналият месец взеха участие в регионален шампионат в гр. Панагюрище.

По този въпрос Георги Златев заяви „ Имаме сайт на Общината, имаме специална секция „Спорт“,  в която всеки един клуб, който участва някъде на състезание, подава своята информация, която се качва своевременно в сайта, за да може нашите граждани да бъдат информирани.“ Такава информация от ВК „Асеновград“ до момента не е постъпвала, става ясно още от думите на главният експерт.

Относно другият казус, свързан с неспазването на графика от някои клубове и желанието за неговата промяна през летните месеци от ВК „Асеновград“, Георги Златев заяви, че при тях такова предложение не е постъпвало и допълни още: „Това става със съгласието на всички.“

Същевременно наша проверка на място показа, че ВК „Асеновец“ не спазва определения график и през летните месеци тренира преди обяд, всеки ден, което сподели и самият треньор Кръстьо Момчилов.

А треньорът на Волейболен клуб „Асеновград“ още веднъж потвърди за ТВ САТ КОМ, че има намерение и желание да развива клуба, като привличе деца от града. Кога и как точно ще се случи това и ще се постигне ли консенсус между клуба и Общината, предстои да разберем.