В местността „Св. Трифон“ днес се проведоха традиционните за 1-ви февруари Пехливански борби. След няколкогодишно прекъсване, борбите отново събраха борци от цялата страна, които представиха истински битки пред събралото се множество. 

Атрактивните пехливански борби се завърнаха в Асеновград. Те винаги са се радвали на силен интерес, но заради Ковид пандемията през последните години се наложи да бъдат отменени. Така днес, на 1-ви февруари, в местността „Св. Трифон“ се събраха известни имена от родната борба, а техните схватки дойдоха да видят десетки, дори стотици хора. Първо, още преди борбите да започнат, бе извършен водосвет. Всички присъстващи, а и самият тепих бяха поръсени с осветената вода.

Първите двубои бяха между юношите. Освен тях на тепиха се водеха битки в различни категории, като всяка среща бе изключително оспорвана. Една такава среща бе за 3-то и 4-то място в категория до 100 кг. между Стефан Иванов от Русе, многократен шампион на България, и Стилян Георгиев от Димитровград. Двубоят спечели Иванов.

Финалът в кат. до 100 кг. бе между Джемал Али от ЦСКА и Енгин Исмаил от „Тракия“ Пловдив. Тук Джемал бе безапелационен и се увенча с победата.

 

Така след множество двубои се стигна до кулминацията, която всички очакваха – най-голямата битка, победителят в която получава 100-килограмов овен – баш, за награда. Схватката бе между учител и ученик – между Димитър Кумчев и Венцислав Кацаров. С невероятен туш за пореден път Димитър Кумчев спечели двубоя и 100-колограмовият овен, който вдигна на гърба си. Кумчев бе поздравен и лично от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев.

Едно от основните лица на днешното събитие, настоящ председател на Клуб по борба – Асеновград и съдия по време на двубоите, Васил Калдиев изрази своето удовлетворение от безпроблемното провеждане на тазгодишните Пехливански борби. Той заяви, че се радва, че не се е стигнало до контузии, както и че участие в борбите са взели изявени спортисти от цяла България.

Подробен материал от Пехливанските борби в Асеновград очаквайте скоро по телевизия ТВ САТ КОМ.