Заради пандемията, през последните две години атрактивните занимания, част от традиционната лятна академия в Асеновград, под наслов „Шарена ваканция“, бяха отложени. През 2019 г. последно стотици деца се включиха в инициативата и си създадоха незабравими летни спомен. За радост на малчуганите „Шарена ваканция“ се завръща, и то с нови идеи и положителни нагласи. Това потвърди за ТВ САТ КОМ Божидар Носиков от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която е основен организатор на академията.
Тази година за първи път децата ще могат да се включат в занимания по йога, отново ще има и плуване. Както и преди, огромна подкрепа на местната комисия оказва Градска библиотека „Паисий Хилендарски“, предоставяйки една от най-обичаните и посещавани възможности, част от инициативата, а именно – „Ваканция в библиотеката“. И тук има едно нововъведение, което вероятно ще се хареса на децата – часове по приложно изкуство.
Трябва да уточним, че в детската двумесечна лятна академия могат да бъдат записани деца на възраст между 7 и 13 години. Дейностите стартират в началото на юли и продължават до края на август. Записването пък започва следващият понеделник, 13-ти юни и продължава до 24-юни, документите се подават на място в местната комисия на ул. „Цар Иван Асен II“.