Отстраняването на стари дървета в Асеновград за пореден път взриви социалните мрежи и множество хора осъдиха тези действия. Ето защо попитахме градската управа каква е причината дърветата да бъдат премахнати и ще бъдат ли засадени нови на техните места.

„Дървета в недобро фитосанитарно състояние“ – така са определени трите дървета в градинката до училище „Христо Ботев“, което всъщност води до това, към днешна дата те да бъдат отстранени. От Община Асеновград заявиха за ТВ САТ КОМ, че тези дървета са от вида „церцис“ и те са включени в паспортизацията на Общината още през 2005 година, като са описани с препоръка за премахване. „След изготвен план-график за обход на града, целящ премахване на потенциално опасни, сухи дървета, намиращи се в зелени площи за ползване, се установи, че 3 броя дървета церцис, на видима възраст над 50 години, са в много лошо фитосанитарно състояние“, казват по-конкретно от градската управа, като предоставиха и снимков материал.

Така се изготвя санитарна експертиза за състоянието на дърветата, въз основа на която се издава и Заповед от кмета на Общината за премахването им. Уточнява се, че заради предстоящи бъдещи залесителни дейности са извадени и дънерите на дърветата. Малко, след като това се случи обаче в социалните мрежи се появиха снимки как са изглеждали тези дървета преди, както и доводи, че не всички от тях са били изсъхнали. Това мнение споделиха и част от запитаните от нас асеновградчани днес по този въпрос, но според други е имало основателна причина дърветата да се отстранят, тъй като те са били много стари и сухи.

В парка днес срещнахме и едно младо момиче – Виктория, която всеки ден разхожда своето куче тук. Разбира се за нея би било по-приятно ако се разхожда сред красива растителност, поради което тя сподели, че се надява тук да бъдат засети нови дръвчета.

А от Общината добавиха, че на мястото на отрязаните дървета ще бъдат засадени общо 5 броя от същия вид, заради продължителния и красив цъфтеж. Засаждането се очаква да стане на пролет.