Изборите за кметове и общински съветници все повече наближават. Те ще се проведат на 29-ти октомври, неделя. За провеждането на местни избори е необходимо да бъде сформирана Общинска избирателна комисия (ОИК). За тази цел кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев проведе консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-тото Народно събрание с цел определяне състава на ОИК. „В срещата участваха упълномощени лица от Коалиция „ГЕРБ – СДС“, Коалиция „ПП – ДБ“, ПП „Възраждане“, ПП „ДПС“, Коалиция „БСП за България“, ПП „ИТН“, споделиха от общинската администрация с уточнението, че „Съгласно разпоредбите от Централната избирателна комисия (ЦИК), общият брой на членовете на ОИК се определя от броя на избирателните секции на територията на съответната община. Там, където ще има повече от 150, членовете на ОИК са 11. Квотите се определят отново съгласно решението на ЦИК. За община Асеновград те са разпределени по следния начин: ГЕРБ – СДС – 3-ма членове; ПП – ДБ – 3-ма членове; „Възраждане“ – 2- ма членове; ДПС – 1 член; БСП за България – 1 член; ИТН – 1 член“.

Представителите на партиите и коалициите отправят предложения за председател, зам.- председател, секретар и членове на Общинската избирателна комисия, след което се провежда гласуване. По време на срещата обаче не бе постигнато съгласие
за това, кой да бъде председател на комисията. В такъв случай кметът изпраща протокола и документите от проведените консултации до Централната избирателна комисия. След нейното решение вече е ясно, че председател на ОИК-Асеновград ще е Мария Пейчева. Зам.-председатели са Андрея Дунков, Георги Станчев, Мелят Алимолла и Петър Воденчев; секретар – Ваня Костадинова; членове – Нина Маркова, Лалка Арнаудова-Минцева, Милена Калинова, Петър Пейчинов, Константин Станчев.