През изминалото денонощие на тел. 112 няма подадени сигнали за закъсали автомобили и пътно транспортни произшествия на територията на област Пловдив. Пътищата в областта са проходими при зимни условия, съобщават от МВР. уточнява се, че натрупалата се снежна покривка е изненадала неподготвени водачи в района на село Песнопой, общ. Брезово, а по информация на РУ Хисар, рано тази сутрин водачи на три тира са били принудени да спрат и да сложат вериги, за да продължат движението си. Републиканските пътища, минаващи през територията, обслужвана от РУ Асеновград- към Кърджали и Смолян, също са напълно проходими. И трите прохода- Стражата, Козница и Беклемето са проходими, като единствено през Беклемето не се допуска движение на МПС до 12 тона.

Тъй като маршрутът до Хижа Здравец и Копривките може да бъде предпочетен от много семейства с деца, е добре да не се подценява пътната обстановка в родопската яка, съветват от МВР-Пловдив, като апелират да се тръгва на път само с вериги, с автомобили, заредени с гориво, мобилни телефони, топли дрехи и напитки. Водачите трябва да поддържат безопасна дистанция и да изберат по- ниска от препоръчаната в съответните участъци скорост на движение. Препъръчително е и да не се използва функцията за автоматично поддържане на скоростта, защото тя не е предназначена за шофиране по хлъзгав терен. За пътуващите в двете посоки на участък от км 106 до км 156 от АМ „Тракия“, прилежащи изцяло на територията на ОД на МВР Пловдив: пътната настилка е много добре почистена и опесъчена.

От агенция „Пътна инфраструктура“ също заявяват, че всички републикански пътища са проходими при зимни условия и няма затворени участъци. Над 900 машини на пътноподдържащите фирми са на терен, обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника.

През нощта е имало частични затваряния на определени участъци за снегопочистване – на отсечки от автомагистралите „Тракия“ /на територията на областите София и Пазарджик/ и „Хемус“ /на територията на област София/ е било ограничавано движението на МПС над 12 т. В момента всички автомобили се пропускат и магистралите са проходими при зимни условия. Казва се, че през нощта, докато е било ограничено движението на АМ „Тракия“ за почистване, отново е имало навлезли в магистралата недобросъвестни водачи, което удължило периода на затваряне с над час.

Заради влошената метеорологична обстановка Гърция е затворила изцяло преминаването през ГКПП „Илинден – Екзохи“ и е ограничено движението на МПС над 3,5 тона през ГКПП „Кулата“. Призовават се шофьорите на тежкотоварни автомобили,  планирали пътуване към Гърция, да отложат тръгването си до отваряне на граничните пунктове, за да не се налага да изчакват в аварийните ленти и в снега и да се образуват колони на АМ „Струма“.