Православният свят се прощава с българския Патриарх Неофит. През вчерашния ден започна поклонението в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София, а днес православните християни изпращат Негово Светейшество в последния му земен път. В 9:30 часа започна Заупокойната света литургия, след нея и опелото. Заради кончината на Патриарха, вчера и днес у нас са дни на национален траур.

Припомняме как Патриарх Неофит застана начело на Българската православна църква, както и част от посещенията му през годините в Асеновград и региона:
Преди малко повече от 11 години – на 24-ти февруари 2013 г., скоро след като си отиде патриарх Максим, на Патриаршеския избирателен църковен събор Неофит бе избран да бъде новият патриарх на Българската православна църква. Съвсем скоро, след като оглави църквата, Негово Светейшество извърши първата си официална визита, не къде да е другаде, а в Бачковската света обител. Това се случи на 6-ти март, като патриархът бе посрещнат с камбанен звън. Той благослови всички поклонници и обитателите на манастира. Тогава патриархът сподели пред нашата камера, че Асеновград е близо до сърцето му, че обича града, познат като Малкия Йерусалим. Но не само затова – Асеновград е родният град на баща му, поради което той го е посещавал и в детството си.
В навечерието на 2015 г. – на 18-ти декември 2014 г., Патриарх Неофит посети и Горноводенския манастир „Св. св. Кирик и Юлита“. И тук камбанен звън съпътства височайшото посещение. Патриархът отново бе посрещнат с букети цветя и придружен от Пловдивския митрополит Николай, пристъпи в манастира. След светата литургия, Патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по повод края на дългогодишната борба за връщането на Горноводенския манстир във владение на Пловдивската епархия. На Богослужението присъства и Симеон Сакскобурготски.

Към края на октомври 2016 г. Патриарх Неофит отново посети Бачковския манастир, за да се преклони пред чудотворната икона на Светата Божия майка. Ден по-късно, на 30-ти октомври, в Асеновград бе осветен най-новият, 12-ти храм в града – „Св. Архангел Михаил“. За този празник тук отново пристигна Симеон Сакскобурготски, както и тогавашният министър-председател Бойко Борисов, а самото освещаване извърши патриарх Неофит.

На 27-ми ноември, същата година, Патриарх Неофит гостува и в Пловдив по повод 1100 години от успението на Св. Климент Охридски и пренасянето на мощите му тук.

И с това, разбира се, не се изчерпват посещенията на Българския патриарх в Пловдивска епархия. В заключение трябва да кажем, че Неофит бе посрещан винаги радушно, с голямо вълнение и уважение, от страна на миряните. Благият му характер допринасяше за това. Светското име на патриарх Неофит е Симеон Николов Димитров. Той е роден на 15-ти октомври 1945 г., и си отиде на 13-ти март 2024 г.