Със служба и курбан Пчеларско дружество – Асеновград ще почете в храм „Св.  Николай Чудотворец“ закрилника на пчеларите Св. Харалампий. Празникът е на 10-ти февруари, но тъй като се пада през седмицата от дружеството са решили да го отпразнуват предната събота, още на 4-ти.

Офисът на Пчеларско дружество – Асеновград се намира в сградата на Стария съвет. Тук се срещаме с един наистина опитен пчелар – Иван Червенлиев, който повече от 30 години се занимава с пчеларство, почти толкова време е и секретар на дружеството. Пчеларят сподели, че последните две години дружеството не се е събирало на празника на Св. Харалампий, заради пандемията. Така че сега ще се направи всичко възможно традицията да се възобнови.

Иван Червенлиев разказа как преди време членовете на асеновградското дружество са били повече от 80, но сега са едва 35. Ето защо тук новите членове се приветстват. Организират се и опреснителни курсове за начинаещи пчелари. Те се провеждат под формата на 8 урока или беседи, като се изяснява какво представлява пчелното семейство, какъв инвентар трябва да придобие пчеларят, да се запознае той практически с неговото използване, както и с подробности около боравенето с различните видове кошери.

Дружеството почти целогодишно обменя опит с пчелари от други райони, с майкопроизводители, посещават се мероприятия, свързани с пчеларството, снабдяват се и членовете с инвентар на по-поносими цени, сподели Иван Червенлиев. Той покани всички пчелари в храм „Св.  Николай Чудотворец“ на 4-ти февруари от 11 ч., за да почетат подобаващо своя закрилник Св. Харалампий.