Авторската песен на Христина Анастасова „Де дойде, Янко“, отличена за песен на месец ноември 2018 г. в БНР, в програма Христо Ботев, от фолклорно надпяване в програмата, получи грамота за победител в надпяването.

Тази награда е много специална за мен, каза за ТВ САТ КОМ Христина Анастасова, старши учител в ЦПЛР „Васил Левски“ – гр. Асеновград. И съм много щастлива, че хората са гласували за нея, харесали са я. Музиката на песента „Де дойде, Янко“ е моя, текст – народен, аранжиментът направи Костадин Генчев, музикант в БНР. Песента е записана още миналата година с оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Много благодаря на колегите, защото песента наистина е страхотна и съм щастлива, че имах възможност да запиша няколко песни, които да останат в архива на БНР, каза още тя. Това е едно голямо удовлетворение за моя труд. Съвсем наскоро на тържествено награждаване получих тази награда и съм много щастлива.

Над 50 са досега записаните песни на Христина Анастасова, част от фонда на БНР, казва тя – автентични и мои. Предстоят ми и още записи. Следващата серия ще бъде изцяло с автентични народни песни, отново с оркестъра за народна музика към БНР.