Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Пилотът на падналия Миг-29 е загинал

Още щом стана ясно за инцидента със самолет Миг-29 и обстоятелствата покрай него, множество хора, сред които и специалисти, коментираха, че шансовете, пилотът да е оцелял, са нищожни. Въпреки това цяла България се надяваше на чудо и се надяваше талантливият млад летец да се прибере жив и здрав при семейството си. Пилотът Валентин Терзиев е от Асеновград. Негови приятели и близки, и въобще асеновградчани, постоянно споделяха в социалните мрежи своите молитви за благополучен резултат от издирвателните действия. За съжаление от Министерството на отбраната официално съобщиха, че майор Валентин Терзиев е загинал. Публикуваме споделената информация без редакция:

„При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.“

Множество съболезнователни адреси бяха отправени към семейството на майор Терзиев. Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев също изрази своите съболезнования:

„Изразявам най-искрените си съболезнования към семейството на майор Валентин Терзиев!

Загубата е огромна за неговите близки, за Асеновград и за цяла България. Отдал живота си на професията, той остава завинаги в небето над България. Само на 47 г., а постигнал толкова много. Създал семейство в Асеновград и отгледал прекрасно дете, той беше опитен летец, изряден в службата си.

Това, в което винаги можем да вярваме, е, че душата и сърцето на майор Терзиев остават свободни като птици. Сигурен съм, че той ще продължи да бди над Родината ни вечно.

Бих искал да изразя безграничните си респекти признателност към неговата всеотдайност, вярност и преданост към летенето и Военновъздушните сили. Сигурен съм, че опитът, който майор Терзиев предаде на бъдещите пилоти, и страстта и лекотата, с които отлиташе, пилотираше и приземяваше мощните машини, никога няма да бъдат забравени.

Дълбок поклон пред паметта му! Мир на праха му!“

Exit mobile version