120-те нередности на пречиствателната станция за отпадни води, които са били констатирани от комисия специалисти преди дни, вече са отстранени и към момента са останали за поправяне не повече от 15. Това каза началникът на съоръжението Динко Славов. В рамките на 10 дни с интензивна работа, проблемите са почти решени.

Станцията е с много висока степен на автоматизация и това донякъде удължи процеса с пускането ѝ, но това беше преодоляно, обясни още той.

„В  момента тя е натоварена и сме в процес на произвеждане на първоначална биомаса. Законът ни дава право да „въртим” води 6 месеца до получаването на максималното количество биомаса, на пълното разграждане на биологичния замърсител на отпадните води. Акт 16 беше даден на 18.10.2019, това значи, че на 18.04.2020 г. е крайният срок да достигнем необходимите параметри да заустваме в река Чая. А ние ще ги получим може би още в началото на март.

Благодарение и на доброто време този процес се развива доста бързо, предполагам, че до 2,5 месеца ние ще успеем да получим тези показатели, които са заложени по проект и тогава ще започнем да зареждаме биогазовата инсталация. Постепенно един по един всичките заложени параметри  ще започнем да ги постигаме със самия процес на наладка на станцията – да бъдат адаптирани всички процеси максимално и с минимални разходи от към енергия за да получим заложените резултати.

До днес пускахме само левия бряг на реката, понеже правихме наладки на пясъкозадържателя, едно доста важно съоръжение, но днес сме решили да пуснем и другия бряг. Те са еднакво натоварени потоци, не очакваме изненади, а това, че товарим два пъти повече с вода съоръжението не е проблем,то може да понесе много повече от това.“

Така, че работеща станция в Асеновград вече има, каза началникът на станцията, въпросът е кога ще влезе в зададените проект-параметри.