Представители на Териториалното поделение на Държавно горско стопанство – Асеновград, заедно с доброволци, почистиха през вчерашния ден поляните под манастир „Св. св. Кирик и Юлита“. Това е само една от инициативите по повод Седмицата на гората. Акцията дава добър пример, но притеснителното е, че показа как в рамките на по-малко от час се събраха десетки чували с отпадъци. 

Често се оплакваме как в нашата страна е мръсно, неподредено, обвиняваме институции, Държавата, но при гледки като тази човек се чуди кой има вина, една поляна в гората, която се посещава от семейства с деца, от приятелски компании, с цел отдих и разходка, да изглежда по този начин.

Вероятно една от причината е, че няма поставени съдове за отпадъци, но в гориста местност може да се процедира и като съберем сами направения от нас отпадък и го изхвърлим в контейнерите в града по-късно. Вчера тази работа свършиха служители на асеновградското Държавно горско стопанство. По повод Седмицата на гората, от сутринта те събираха отпадъци край поляните в близост до Горноводенския манастир, които бяха обсипани с изхвърлена пластмаса, салфетки, играчки и други неща, които вече не са били нужни на хората, посетили за кратко поляните в района и оставили всичко това след себе си.

Положителното е, че при вчерашната акция имаше и доброволци, които отделиха от своето време и се включиха дейно в почистването. Те припомниха, че гората е на всички и всички трябва да имат отговорност да я пазят чиста. В района бяха поставени и предупредителни табели, с цел да се спре безразборното изхвърляне на отпадъци в природата.

Още преди почистването да приключи, вече бяха събрани десетки чували с отпадъци. Този отпадък бе извозен и предаден на регламентирано за това място, а ние се надяваме, че почистените пространства ще останат в този вид по-дълго време.