На днешния ден почитаме Св. преп. Иван Рилски, приеман за най-великия български светец. Църквата в Асеновград, която носи името на духовника, днес бе препълнена с хора от рано сутринта.

Една от най-красивите, приветливи и поддържани църкви в Асеновград – „Св. Иван Рилски“, отбелязва своя храмов празник днес. Както винаги, в деня, на който почитаме светията, църквата преливаше от вярващи, дошли тук, за да изслушат молитвата, да запалят свещ или да пуснат служба за здраве. Някои са тук за първи път, други – живеят в района, винаги посещават църквата навръх храмовия й празник, и не само, а и са участвали при нейното изграждане.

По повод празника, тук бяха приготвени три казана с курбан, от които в студената сутрин се издигаше апетитен дим и се усещаше приятен аромат на топла храна.
В църквата, разбира се, бе не по-малко приятно и одухотворяващо. Празничната литургия бе водена от отец Тодор, който разказа житието на Св. Иван Рилски, като прикани да отправяме молитви към него и в хубави, и в лоши дни. Малко по-късно в двора на храма бе извършен водосвет.