Хората са изключителни активни по отношение на подаването на заявления за нова лична карта през последния месец. На практика изтичащите лични документи тази година не са никак малко, а с наближаването на изборите вероятно множество избиратели са проверили дали личните им карти са валидни, за да могат да упражнят правото си на глас. За периода от 4 юни до 6 юли в страната са приети близо 123 хиляди заявления и са издадени общо почти 130 хиляди лични карти.
От ОДМВР – Пловдив припомнят, че се предоставя информация за натовареността на гишетата за издаване на “Български документи за самоличност”. Целта е да се подпомогнат гражданите в избора им на подразделение, в което да подменят личните си документи, казват от дирекцията. Така например всички, които имат постоянен адрес на територията на пловдивска област, могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на дирекцията на МВР.
Справка към вчерашна дата показва, че РУ Асеновград е сред натоварените гишета на територията на областта – приетите документи за издаване на лична карта са 43, а връчените документи за самоличност – 56. Заедно с паспортите и свидетелствата за управление на МПС общо обслужените граждани тук в рамките на деня са 177.
Припомняме, че личните карти могат да се подменят и преди изтичане срока на тяхната валидност.