Стотици осветителни тела бяха поставени на натоварения път Пловдив-Асеновград, след като той бе основно ремонтиран и движението по него стана еднопосочно. Големият брой лампи е нещо много хубаво и предполага добра видимост по трасето. До този момент обаче така и не се е случило да разберем какво е да шофираш по този път при пълната му осветеност – така както е по проект. А напротив – все повече участъци от пътя „изгасват“. Към този момент осветлението функционира на излизане от Пловдив, след което почти по протежението на целия път лампите не работят, което разбира се е проблем най-вече по това време на годината, когато метеорологичните условия ограничават видимостта и най-вече покрай кръговите кръстовища, където осветление определено трябва да има. На места трасето изглежда осветено, но това е по-скоро от търговските обекти в близост. И така, пътувайки от Пловдив към Асеновград, лампи се забелязват отново едва малко преди кръговото кръстовище към кв. „Долни Воден“ и вече осветление има до влизане в града, но само от едната страна на пътя.
Припомняме, че в началото на годината лично министърът на регионалното развитие и благоустройството обеща да разпореди незабавно изготвяне на задание за авариен ремонт по трасето, след като Димитър Гюрев от Възраждане постави въпроса в парламента. Тогава бе обяснено, че по-голямата част от осветлението не работи, заради пътнотранспортни произшествия в рамките на отсечката. Тъй като осветителните тела са свързани последователно, ако някое не функционира, повредата рефлектира върху останалите в общата верига. Към днешна дата видимо има доста осветителни тела, които не са ремонтирани, а явно има и нови повредени, след като по-голямата част от пътя вече не е осветен.

Освен всичко друго, поради правен спор, отнасящ се до отчуждителни процедури, всъщност все още няма издадено разрешение за ползване на отсечката. Това допълнително затруднява извършването на ремонти.
Още през изминалата седмица отправихме поредно запитване към Агенция „Пътна инфраструктура“ в тази връзка, но все още нямаме отговор – планира ли се скоро осветлението да бъде възстановено в пълната му цялост и каква е причината все още да не е извършен обещаният ремонт на повредените лампи.