Утре православната църква ще отбележи един от най-големите празници за християните – Въздвижение на Светия кръст Господен, познат сред народа като Кръстовден. Хиляди хора се стичат към местността “Кръстова гора” на 14-ти септември и дори ден по-рано, т.е. още от днес 13-ти септември. По този повод от ОД МВР-Пловдив информират, че се очаква голям пътникопоток към манастирския комплекс “Кръстова гора – Св. Троица” и както през днешния ден, така и утре са възможни значителни затруднения на движението на моторни превозни средства в района. „Предприети са необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред и недопускане на пътни произшествия и инциденти по време на празничните дни“, казват от пловдивската полиция. Уточнява се, че ангажимент за охраната имат служители от РУ-Асеновград и от моторизираното звено към сектор „Специализирани полицейски сили“. Служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Асеновград също ще бъдат на терен. Днес и утре ще има дежурен пожарен автомобил на Кръстова гора.
Българската православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината – първо на третата неделя от Великия пост, наричана и Кръстопоклонна, след това на Велики петък, на 1-ви август и на 14-ти септември, Кръстовден.
Според традицията на Кръстовден трябва да се опече питка с кръст на нея. Вярва се, че е добре трапезата да е постна. На този ден огнеборците отбелязват професионалния си празник, поради което и през настоящата седмица има множество мероприятия в местните противопожарни звена. А имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстан, също Кристина, Кристиян и др.