Фолклорна формация “ Станимака“ към народно читалище „Свети Преподобний Паисий Хилендарски“ Асеновград се завърна от участието си в  национален конкурс за фолклорни таланти „Пиленце пее“. Формацията беше наградена със специалната награда златна статуетка, грамота и специално участие в телевизионно предаване.

Там ансамбъла се  представи с три танца, от три различни фолклорни области на България – родопски танц съвместно с певиците от хор „Надежда Хвойнева“, шопски танц на Надежда Батинкова и пиринския танц на проф.Николай Цветков.

Вече 16 години ансамбъл „Станимака“ популяризира фолклорните танци и е неизменна част от развитието, на изкуството и културата в Асеновград. От състава споделят, че посвещават, всички свои участия през годината на 25 годишния юбилий на читалището. А те не са никак малко. По покана на световната международна организация на фолклорни фестивали, участие вземат на конкурса във Велико Търново с ансамбли от различини континенти, в град Ают – Румъния, както и на националния конкурс „Хоро се вие, цървули се кинат“, откъдето спечелиха награда.

За трета поредна година са удостоени с честта да носят званието „Представителен“.

Следващата им изява ще бъде на 19 декември, в Градска бибилиотека „Паисий Хилендарски“ Асеновград.