Преди малко повече от една година в асеновградския кв. „Изток“ бе изграден фитнес на открито. Той бе позициониран в близост до детската площадка при църква „Св. Архангел Михаил“. Средствата, изразходвани за фитнеса, бяха в размер на над 20 хил. лв. Към днешна дата съоръженията тук вече са силно компрометирани и може да се каже, че са опасни за използване. На някои от тях липсват седалки, на други – закрепващи болтове. По информация на Общината площадката е повредена в резултат на вандалска проява и ще отнеме доста време, докато тя бъде възстановена във вид, който няма да застрашава здравето на използващите я. „По този начин ограничаваме собствените си деца във възможността им да спортуват. Обръщаме се към всички родители да разговарят с децата си по темата за вандалщината“, посочват от градската управа. От там допълват още, че самото възстановяване на фитнеса на открито ще е за сметка на гражданите.

Припомняме, че подобни вандалски прояви в Асеновград не са инцидент. Често пъти сме Ви показвали подобни и в други квартали на града. В кв. „Запад“ има няколко площадки с фитнес уреди, които бяха поставени по проекта за облагородяване на района. За кратко време част от тях също бяха изпочупени, а към настоящия момент дори не могат да се използват, било то заради липсващи части или просто защото вече са нестабилни. Живеещите тук обаче коментират, че не всичко това е в резултат на вандализъм, според тях самите съоръжения не отговарят на изискванията за издръжливост и качество на изпълнението.

Така например, както сме Ви показвали, огражденията на едно от новоизградените спортни игрища в квартала почти веднага се огънаха в резултата на спортните дейности, които е предвидено да се извършват в тях. Но не такъв е случаят с новите беседки – някои от тях видимо са в изключително лошо състояние, след човешка намеса: те са надраскани, затрупани с отпадъци, по покрива има нахвърлени камъни, покривните елементи са разкъсани, дори масата е отстранена.