Оранжев код за бурни ветрове бе обявен днес за 8 области от страната, включително за Пловдивско. Силните пориви на вятъра започнаха още вчера в следобедните часове и доведоха до множество щети в областния град.

Наличие на силен вятър със скорост до 30 m/s – това предупреждение отправиха от Националния институт по метеорология и хидрология за област Пловдив през днешния ден. За територията на областта обявеният предупредителен код за бурни ветрове бе оранжев, подобно на още 7 области от страната. Силните пориви, започнали още през вчерашния следобед в Пловдив, доведоха до множество сигнали за произшествия там, на които се отзоваваха и днес през целия ден екипи на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Разчистваха се паднали дървета и клони върху автомобили и пътното платно, висящи ламарини, неукрепени билбордове, информационни табели и др. Дори пострада човек, който бе ударен от падащо дърво.

В Асеновград сериозни последствия от снощния вятър нямаше. Днес за територията на общината се очакваше вятър със скорост до 20 m/s или до 70 км/ч и пориви до 24 m/s или 90 км/ч. По този повод от Общината заявиха, че до днес преди обяд при тях не е имало сигнали за сериозни щети в Асеновградско, но напомниха, че опасното време продължава и гражданите трябва да са внимателни. От Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Асеновград са се отзовали на 4 сигнала за паднали дървета в Асеновградско в рамките на последните два дни. За щастие пострадали хора тук няма, както и автомобили със щети. В момента навън вятърът  продължава да бъде доста силен. Предупрежденията за опасни бурни ветрове в страната остават и за утрешния ден, но в по-малка сила и не за всички области у нас. За Пловдивско обаче продължава да важи предупредителен код, като той ще е от по-ниска степен – жълт. Очаква се до вечерта силата на вятъра да отслабва.