Телевизия ТВ САТ КОМ

Пороят снощи нанесе много щети в Асеновград и кварталите Долни и Горни Воден

Поройният дъжд в неделната вече нанесе доста щети, главно в Асеновград и кварталите Долни и Горни Воден. Това потвърди зам.-кметът на Общинат инж. Мария Вълканова. По селата в асеновградско няма постъпили сигнали за наводнения и щети от жителите им, по данни на кметовете от населените места. Непроходима за автомобили в един участък е ул. Конушка в Асеновград, затова й ще бъде затворена за преминаване.

Силната вода, която е придошла от към кв. Баделема, е откъртила и повдигнала огромни късове асфалт на ул. „Конушка”, издълбала е ровове и е отнесла и част от тротоар пред частен дом. Наводнени са мазета в кооперации в ниската част на улицата, но основен проблем там си остава изровената асфалтова настилка. Като „Апокалипсис” описаха живущите в района снощната стихия.

Цял участък от тротоара на ул. „Христо Ботев” в Асеновград , в близост до  Дирекция Социално подпомагане  е разрушен на няколко места, където има засяти дръвчета. Водата е отнесла пръстта и тротоарните плочки, изровила е дупки и на практика половината от тротоара е пропаднал.

Има пропадане на част от тротоара пред блок „Ехо”, в района на ОУ „Петко Каравелов” в Асеновград. Там след направен ремонт на дупка в асфалта на ул. „Александър Стамболийски”, която бе запълнена и обезопасена, но не асфалтирана, сега под напора на водата е поддал и част от тротоара, като има опасност новата дупка да продължи да разширява периметъра си.

Проблеми с отнесен от водната стихия път има и в района на Аман дере, над кв. Запад, където дори след ремонта и взетите мерки за отводняването му преди години, все още създава грижи на хората, които живеят в района. От придошлите води на дерето е запушена и чешмата в участъка, а граждани на доброволни начала разчистваха наносите. От Общината минаха на оглед, все още събират информация за обстановката, предстои да бъдат взети мерки за разчистването на района. Кал, камъни и строителни материали от ремонтите, които вървят в момента в кв. Запад са разпилени по улиците в квартала.

От фирма КМД от сутринта разчистват и там и из целия град. Почистват се и отводнителните шахти, които също са задръстени след силния порой.

Сериозни са проблемите след дъжда в кварталите Горни и Долни воден, каза зам.-кметът Мария Вълканова. В Горни воден има проблем с асфалта в центъра а селото, в Долни воден на ул. „Христо Атанасов” , 64 е паднала подпорна стена, а на улицата отново е напукан асфалта, каза още тя. Улиците „Йордан Йовков” и „Язовирска” са също с повреден асфалт от силния порой.

10 са били сигналите за наводнени приземни етажи и изби на 10 улици в града, пуснати до Общината във вчерашния ден, към момента все още се получават такива, обясни зам.-кметът. Те са предадени към РСПБЗН-Асеновград за да се вземат мерки.

По селата в асеновградско няма данни за наводнения и щети. След разговори с кметските наместници е установено, че няма проблеми с язовирните стени, нито има повишение на нивото на язовирите.

Проверено е и свлачището под Асеновата крепост, нещата засега там са спокойни, категорична бе Мария Вълканова. Няма сигнали и за щети от падналата градушка.

15 са били сигналите, подадени вчера до РСПБЗН-Асеновград, повечето за наводнени мазета и приземни етажи, каза за ТВ САТ КОМ ст.инсп. Щелиян Гочев.

Асеновградската служба за пожарна безопасност и защита на населението е отводнила множество магазини, автосервизи и ресторант, намиращи са на пътя Асеновград-Пловдив. Участъкът от пътя там е разположен ниско и е предразположен към наводнения, каза още той.

От пожарната са разчистили и множество паднали клони по улици в града. В някои райони на града имаше и частично прекъсване на електрозахранването.

Е. Граматикова

Exit mobile version