Баба Марта бързала, мартенички вързала! А откъде ги е взела – може би от центъра на Асеновград, който днес преливаше от щандове с най-различни видове мартенички. Няма как на 1-ви март изборът да не е най-голям, а и като че ли повечето хора оставят купуването на мартенички за своите близки и приятели за последния момент.
Анка Трифонова от с. Златовръх вече 10 години предлага тук изработени от нея мартеници. Според нея тази година търсенето е малко по-слабо, но като цяло не се оплаква. Иначе днес Баба Марта показа своя не особено приветлив характер и най-вече преди обяд бе доста студено, поради което и купувачите в сутрешните часове бяха по-малко.

Станимира Атанасова е учителка в детска градина, но всяка година помага на своите родители при продажбата на изработените от тях мартенички. Тя сподели, че и тази година хората продължават да търсят най-вече традиционни, ръчно изработени мартеници. Повечето от търговците ще останат на централния площад и утре, след което вероятно ще приключат с тазгодишните продажби.

А освен че на 1-ви март си подаряваме мартенички за здраве, традицията повелява и на този ден да се прескача огън. Почти навсякъде в училища и детски градини в Асеновград тя се спазва. Ние се убедихме в ОУ „Христо Ботев“, че децата определено се забавляват, спазвайки обичая.