Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Пръскане срещу кърлежи в училища и детски градини

Есенна дезакаризация срещу кърлежи и бълхи се извършва на зелени площи на територията на община Асеновград. Дейностите по пръскането започнаха днес от сутрешните часове. Освен парковете, ще се третират площите и в училищата и детските градини. Защо обработката с препарата-инсектицид не се извършва в извънучебно време, провери наш екип.

Обработките на зелените площи срещу кърлежи и други вредители обикновено се извършва поне два пъти годишно – в началото на пролетта, в ранната активност на паразитите и през есента, за да се унищожат превантивно тези, които се подготвят за зимуване. На територията на община Асеновград есенната дезакаризация стартира днес. В сутрешните часове вече бе напръскано в парковете на територията на града и това бе упоменато в поставените по дърветата бележки, с цел посетителите да са наясно, че карантината е 24 часа и е препоръчително през този период да не се влиза в третираните площи.

Обработката включва и зелените зони в детските градини и училищата. Според информация на общинската администрация, в детските и в учебните заведения следваше да се пръска между 10:30 ч. и 13:30 ч. днес. Наша проверка показа, че някои училища са отказали в техните дворни пространства да се извършва дезакаризация в учебно време, поради което пръскането ще се извърши след 17 ч. От Общината съобщават, че препаратът, с който се пръска, е безвреден за хора и животни поради ниската концентрация на разтвора, а 24-часовата карантина е допълнителна превантивна мярка. Според фирми, извършващи дезакаризация, карантинният период е минимум 60 минути. Това означава, че мeждy тpeтиpaнeтo и дocтъпa нa xopa и живoтни в oбpaбoтeнитe зoни e дoбpe дa има пoнe 1 час време или ĸoлĸoтo мoжe пo-дългo. От градската управа добавят, че самото пръскане се извършва по график съгласуван с директорите, както и че пръскането в града ще продължи и в понеделник между 08:30 ч. и 10:30 ч.

А фирми, извършващи дезакаризация, заявяват, че типично време за подобни обработки са извънработни часове, събота и неделя. В някои населени места в страната третирането на площите се осъществява в началото на септември, с цел да се приключи преди първия учебен ден.

 

Exit mobile version