Автор: Ирина Иванова

Св.Анна е потомка на Аароновия род. Тя е родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. Според библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.
Култът към светицата се разпространява широко през VI век, когато в Константинопол е построена първата черква, носеща нейното име. Тя е смятана за покровител на полуостровите Квебек и Бретан, както и на родилките и миньорите, на брака, на семейството, на бременните, девиците и вдовиците.
Това е вторият ден през годината, посветен на света Анна. На 9 декември се отбелязва Зачатие на Св. Анна, популярен сред народа като Зимна Света Анна. А днешния празник народът ни нарича Лятна Света Анна.
Св. Анна носи всички белези, характерни за жените светици, закрилници на майчинството, но празникът е също е свързан и с древноезическите представи за Великата богиня-майка, и е едновременно ориентиран и към раждането.
На днешния ден асановградския параклис „Успение на Св.Анна”, намиращ се в енорията на цървквата „Св.Василий. Св. Марина” отбеляза своя храмов празник. Божият храм се оказа твърде малък, за да побере всички желаещи да вземат молитвено участие в богослужбата, която отслужи отец Васил Коройчев.
Богомолният народ измолваше от честваната днес светица здраве и добруване.

След празничната богослужба отец Васил освети вода и курбан за здраве.
Днес имен ден имат хората, носещи името Анна, Анка, Ани, Анани, Янa, Eнчo. Честито на имениците! Бъдете здрави и закриляни от Св.Анна !