На 8-ми април, православната църква отбеляза възкръсването на Лазар. На Лазаровден се извършва моминският ритуал Лазаруване. Девойките, които вече са готови да бъдат омъжени, се събират и обикалят из къщите на населеното място, в което живеят. Те играят хора и пеят обредни песни. Според народните вярвания, стопанката на къщата дарява всяка лазарка с яйце, като символ за безсмъртието. Същото така се смятало, че с него може да се извърши гадаене или да се развали магия. Ритуалът е познат още и като детско лазаруване, при което малки момиченца между 6 и 11 години подражават на каките и извършват по същия начин ритуала Лазаруване. Според поверието, всяко момиче трябва да стане лазарка и да извърши ритуала, защото само лазарувало момиче може да се омъжи. На Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които на следващия ден-Цветница, се поставят над вратите на домовете на хората. Също така домакините омесват погача и я раздават за здраве и берекет. На много места пък този ден се почита като Лазарска задушница.

В асеновградски населени места също се извърши ритуалът Лазаруване.
НЧ „Светлина“ в с. Златовръх, съвместно с ученици от ОУ „Климент Охридски“, пресъздадоха този стар български обичай.

                /Снимките са личен архив/

По инициатива на НЧ „Христо Ботев“ в с. Избеглии, лазарки също обикаляха къщите в населеното място. Те пяха обредни лазарски песни за здраве, щастие и берекет.

     

/Снимките са личен архив/

В асеновградския кв. „Горни Воден“ лазарки наричаха по домовете на хората за здраве и благоденствие с песни и танци и също спазиха традиционния обичай на Лазаровден.

Снимката е от интернет