Малко преди полунощ във всички православни храмове в страната бе отслужено пасхално богослужение за Възкресението на Божия син Иисус Христос. Тази година българска делегация не отиде до Ерусалим, за да донесе пламък от Благодатния огън. Причината е ескалацията на напрежението в Израел. Решението бе взето от Светия синод на 22-ри април. За богослуженията на Великден е използван Благодатния огън, който беше донесен от Йерусалим миналата година от българска църковна делегация. Възкресението тази година се посреща и при липсата на духовен водач след кончината на патриарх Неофит. Негово Светейшество почина след продължително боледуване на 13 март на 78-годишна възраст.
Въпреки тези обстоятелства, вярващите изпълниха храмовете и точно в полунощ се поздравиха с „Христос воскресе! Воистину воскресе!“. Всеки един имаше възможност да занесе частица от благодания огън в своя дом. На този празник православните християни честват връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръста и погребан. Жените мироноски откриват празния гроб, а Христос се явява на Мария Магдалина и на апостолите. Според народните вярвания и предания обичаите за отбелязване на Великден по света са различни. Яйцата, козунакът и агнешкото месо са три от традиционните продукти на великденската празнична трапеза в България. В миналото яйцето често е свързвано с Вселената, приемано е и като символ на прераждането през пролетта, а с възникване на християнството като символ на раждането на човека. Първата хапка, след 40 – дневните пости, е от яйце и така се слага край на постите. Според част от народните вярвания, когато на Великден дойде гост му се подарява червено яйце, за да остане богатството и да има благоденствие в този дом. В миналото на българската трапеза се е месел традиционният обреден хляб. Козунакът е продукт на външни влияния и се появява първо в градовете, измествайки традиционните тестени изделия – колак, пармак и кравай. Агнето се свързва със смъртта на Иисус Христос, което е представяно като Божи агнец, жертван в деня на Възкресението, невинен и безгрешен, изчистващ греховете на света. Според тразициите Великден се празнува три дни. Децата от сутринта тръгват по къщите с червени яйца, с които “се борят”. Който победи, спечелва счупилото се яйце. В знак на уважение и почит, младоженците гостуват на кумове, родители, девери. Носят хляб, козунак, боядисани яйца. На Великден трапезата във всеки дом е добре да е богата. На бедните също е добре на този ден се осигурят празнична храна и дрехи. Майките извеждат новородените си деца навън, за да ги види светът за пръв път на този ден. Атмосферата е празнична, играят се хора и през трите празнични дни. Ергените и момите се люлеят на люлки и припяват тематични обредни песни. Вярва се, че така младите се предпазват от змейове, самодиви и тежки болести.  Седмицата след посрещане на Възкресението е наречена Светла седмица, а в продължение на цели 40 дни православните християни се поздравяват с „Христос воскресе! Воистину воскресе!“                                                  Кметът на община Асеновград д-р. Христо Грудев отправи поздрав към съгражданите си по повод Възкресение Христово!
„Уважаеми съграждани, Христос Воскресе!                                                                      Нека Великден, най-оптимистичният наш празник, ви донесе здраве, настроение и нова сила за справяне с предизвикателствата на съвременния живот. Както след зимата винаги идва пролет, така за всяка болка и мъка има изцеление. Нека тази вяра винаги ни води по пътя напред, към желаната промяна за по-добър живот.      Великден ни учи да жертваме нещо от себе си, за да помогнем на другия. Просперират тези общности, които изповядват и прилагат тази философия. Аз знам, че асеновградчани сме такива хора – съпричастни към болката на страдащите и нуждаещите се, помагащи. Ако го показваме, ако правим това по-често, ще увеличим силата си да променяме света около нас. Нека светлината на Великден възроди вярата ни и пречисти сърцата и умовете ни от всичко лошо. Нека чудото на Възкресението да огрее всеки асеновградски дом! Честит празник!“                                                           На Великден имен ден празнуват Велик, Велика, Велико, Величка, Величко, Велин, Велина, Велка, Вельо, Вили, Велко, Велислав, Велислава и Вилиана.                             Екипът на ТВ САТ КОМ поздравява всички празнуващи и им пожелава  здраве, мир, любов и благоденствие!

Снимка: Интернет