Да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Асеновград“, посмъртно – това предложение бе внесено днес в Общински съвет-Асеновград от създаден за целта Инициативен комитет. Предложението е подкрепено с около 500 подписа, събирането на такива, в подкрепа на инициативата, продължава още две седмици. 

След около два месеца ще се навършат 3 години от трагичната нощ в морето край Шабла. На 9-ти юни 2021 г. загина един асеновградчанин – пилот на изтребител, който на злощастната дата участва в нощно учение. Самолетът му се разбива в морето, след като опитният пилот поразява пуснатата мишена. Продължават споровете дали тя е била пусната по-ниско от допустимото, кой е виновен за гибелта на майор Терзиев и какво ще докаже разследването. Междувременно в Асеновград бе създаден Инициативен комитет. Днес той внесе предложение, подкрепено със стотици подписи, за удостояване със званието „Почетен гражданин на Асеновград“ на повишения в подполковник Валентин Терзиев. Мая Танева и Мия Сердарева са част от Инициативния комитет. По този повод разговаряме с тях в един от парковете в града. Те споделиха с какво ще запомнят асеновградчанина и защо той заслужава да получи почетния знак. Интервюто ни с тях, както и със съпругата на пилота Димитрина Попова, която разказвайки ни за него през сълзи, сподели, че цялото му семейство подкрепя инициативата, може да гледате тази вечер в новинарската ни емисия.

Трябва да добавим, че в края на месец април Валентин Терзиев трябваше да отпразнува своя 50-годишен юбилей. Именно затова точно сега са предприети действия за връчването на почетния знак по време на тазгодишната церемония на празника на града. Предстои да разберем дали Общински съвет-Асеновград ще одобри предложението за удостояване на подполковник Валентин Терзиев със званието „Почетен гражданин“.

Научихме още, че има съмишленици и на предложението в родния град на пилота да бъде изграден негов паметник, но това все още е на ниво идея. Край Шабла, на няколко километра от мястото, където загива асеновградчанинът, вече има монумент в негова чест.


Валентин Терзиев има повече от 20 години професионален опит, многократно е награждаван от Министерството на отбраната, командира на ВВС и командира на военното формирование в Граф Игнатиево. Удостоен е с почетен знак на Министерството на отбраната „Св. Георги“, I-ва степен, за офицери.