„Нямаме време за губене и трябва реални мерки, нормативни промени и нагласи при решаването на проблемите с ромската общност”- каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов по време на второто заседание на Националната кръгла за реална политика и ефективно решаване проблемите на етническата интеграция.
На срещата присъстваха Христина Христова – съветник на вицепремиера Валери Симеонов по социалната политика и демографските проблеми, зам.-областния управител на Пловдив Петър Петров, както и експерти от социалните и здравни институции, неправителствени организации и ромски медиатори на територията на община Асеновград и област Пловдив.
Всеки от тях сподели своя опит и конкретизира проблемите в дадената сфера. Представиха се и редица примери от дейността и работата на специалистите при работата им с ромското население. От изказаните съждения по време на заседанието на кръглата маса, в заключение кметът д-р Караиванов формулира и изведе няколко конкретни акцента:
1. Да се разшири обхватът на медиаторската грижа спрямо уязвими етнически групи във всичките необходими сектори- здравни, образователни и социални медиатори. Да се намерят механизми да се стимулират ползвателите на тази услуга активно да ги ползват, както и да се мотивират лица, способни да станат медиатори.
2. Компетентните власти да ревизират ефективността на законовите мерки и прилагането им, така че да има повече ефект от наказателната санкция за съжителство с малолетни и непълнолетни, както и последващите раждания в ранна незряла възраст.
3. Разширяване до целогодишни /а не само за учебна година / мерки за ранно изучаване на български език за деца, подлежащи на училищно записване.
4. Активизиране дейността на Националния съвет по етнически и демографски проблеми и повишаване на координацията му с общините и регионите из страната, включително и с налагане практиката на изнесени оперативни заседания по важни проблеми.
5. Национална финансово обезпечена политика за по-мащабно решаване инфраструктурните проблеми на ромските квартали из цялата страна, чийто лошо състояние произвежда рискове като влошено здраве, социална изолация, разпадане на семейна среда и родителска отговорност.
6. Осъществяване на ефективно образование и грамотност в ромските общности, включително и чрез курсове и занимания извън учебната система.
7. Съставяне на механизми за функционално обединяване на проблемите за ограмотяване, образование и придобиване на квалификация за трудоспособност.

„Във вашите изказвания, позиции и предложения ние чухме и се уверихме колко още много и нерешени проблеми имаме като общество и държава специално в политиката за етническа интеграция. Днес за пореден път се уверих, че на всяко място в страната ни имаме право и сме длъжни да обръщаме внимание на целия комплекс от проблеми по етническата интеграция. Нашият опит и пример ще има адреси и в други общини. Важното е скоро да стигнем до реални промени, така че видимо да намаляват тежките проблеми на етническата интеграция в обществото и държавата.”- с тези думи кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов закри Националната кръгла маса.
Седемте предложения ще бъдат представени на правителствено ниво и в Народното събрание за законодателна инициатива по официален ред.