Христо Згуров е един от най- добрите български белетристи, рисуващ народопсихологията на своето време с блестяща проза.Литературната критика го определя като сладкодумец, много четивен , доставящ на читателя естетическа наслада от прочетеното и навеждащ на размисъл как да реализираме своето Аз.

В своето творчество Згуров дава акцент на добротата, на любовта, на взаимоотношенията между хората. Той е изключително прозорлив като личност и с оптимистично виждане към живота.

Христо Згуров започва да пише на 35 години.

Тематика на творчеството му- съвремие, философска тематика, любов, фантастика, за бежанците от Беломорието….Три книги с разкази, два пътеписа, книжка с крилати фрази, първата му книга за детството, както и една пиеса, показват широката палитра на неговото творчество.

„Илюзиите на богатството“ е най- новата му книга, четвъртият му роман.

Писателят Христо Сгуров беше представен в НЧ” Иван Вазов” в гр. Хисаря от литературния критик и председател на националния Съюза на независимите писатели Марин Кадиев.

Згуров гостува за първи път в Хисаря и неговата визита там е част от поредицата „Творци на словото”, която е дело на местното читалище, каза пред присъстващите Яна Стойнова при откриване на срещата. На участниците в творческата вечер беше прочетен и един от разказите на Христо Згуров- „Мълчанието”- миниатюра, написана в рима.