В Градска библиотека „Паисий Хилендарски” днес се състоя премиера на книгата на Йордан Кожухаров „Маестро Димитър Вълчев- асеновградчанинът”. Събитието се превърна в една вълнуваща среща за гостите в препълнената зала със сестрата на големия български композитор проф. Лили Вълчева и неговия колега и приятел Найден Вълчев- автор на текста към песента „Една българска роза”. Двамата споделиха най-съкровените си спомени, впечатления и преживявания с маестро Вълчев.
Авторът и съставител на книгата Йордан Кожухаров сподели с публиката идеята за нейното издаване и вдъхновението, което е получил от факта, че Димитър Вълчев и родом от Асеновград. Той благодари на Община Асеновград и фондация „Маестро Димитър Вълчев” за финансирането на изданието, благодарение на което книгата се разпространява безплатно. Заместник-кметът на Асеновград инж. Мария Вълканова прочете поздравителен адрес до Йордан Кожухаров от кмета на общината д-р Емил Караиванов. В него кметът го поздравява за неизчерпаемия му дух и дейност в областта на културата в Асеновград, пожела му здраве и още творчески изяви.
Премиерата на книгата „Маестро Димитър Вълчев- асеновградчанинът” бе съпътствана и с музикална програма в изпълнение на музикалния педагог Веселина Пашалиева и една от нейните възпитанички, вокална група „Калина Малина” и дуо „Доминанта”-Любомира Петрова и Цветан Цветков. Бе излъчен и филм на БНТ, посветен на композитора.
Големият български композитор, диригент и пианист маестро Димитър Вълчев е предложен за удостояване посмъртно със званието „Почетен гражданин на Асеновград”, което ще се гласува на заседание на Общински съвет-Асеновград на 17 май. Премиерата на книгата за него днес в Градската библиотека бе част от програмата на Община Асеновград за майските празници на културата.