Пристигна стълбищния робот, който ще улеснява достъпа на хора с увреждания в Историческия музей в Асеновград. Днес бе и първият му тест.

Мейджър TRE – 52 бе доставен днес в градския Исторически музей ще заработи съвсем, в услуга  на хората с опорно-двигателни проблеми. Товароподемността на съоръжението е до 200 килограма. Роботът е на стойност малко над 23 хиляди лева е пригоден за работа с почти всички видове съоръжения, каза за ТВ САТ КОМ Иван Дуков, директор на музея. Той е резултат от проект, по който музеят в Асеновград кандидатства към Агенцията за хора с увреждания и спечели сумата за закупуване на съоръжението.

Ползването на робота ще се осъществява с помощта на музейните работници, които ще бъдат обучени да помагат при транспортирането на хора с инвалидни колички. Това за нас, музейните работници, е един доста важен момент, коментира Дуков, тъй като ние от доста време се опитвахме да решим проблема с достъпа за хора с увреждания. За в бъдеще ще се опитаме да осигурим подобни съоръжения и за другите сгради към музея – Етнографската къща и Старинното училище „Св. Георги“ в Асеновград, където достъпа за тези хора също е затруднен, каза още той.

„Инвалидната количка, скутер или акумулаторна количка, се качва на робота, закрепва се с колани, за да е стабилна и с помощта на робота, без физическа сила от страна на човек, я придвижва по стълбите нагоре или надолу, според  необходимостта.“ Обясни Ирина Мечева, представител на фирмата, доставчик на робота. Предвидени са всички осигуровки – както за управляващия устройството, така и за човека, който се вози, каза още тя. Той не може да го управлява сам, трябва придружител. Това е едно от неудобствата, но пък в случай като този в асеновградския музей, това е по-скоро предимство, тъй като стъпалата към музея са трудни за преодоляване по принцип и е добре да има придружител.

Роботът е японско производство, с пет години гаранционен срок, потвърди Мечева. Качеството е много голямо, каза още тя.

Музеят е разработил и ще кандидатства и за втори проект за изграждане на рампа за инвалиди и цялостно архитектурно решение пред входа на музея, което също ще улесни достъпа на трудноподвижните хора до централната сграда на институцията.