Намираме във втората половина на месец март и е време щъркелите отново да се завърнат по родните ширини. Дойдоха ли вече предвестниците на пролетта в Асеновград и региона?

Обикновено по това време на годината щъркелите вече пристигат у нас и заемат уютните си гнезда, в които ще прекарат лятото. Но дали заради продължителните ниски температури, обилният снеговалеж през последните седмици и липсата на повече топли дни, предвестниците на пролетта изглежда, че все още ги няма в района на Асеновград. Някои хора споделиха, че има щъркел в кв. „Долни Воден“, но ние не успяхме да видим такъв на мястото в квартала, където щъркелите първо се завръщат – при църква „Св.Св. Кирил и Методий“. Проверка в някои полски асеновградски села също показа, че и там щъркелите още не са пристигнали.

В близост до Асеновград обаче все пак има щъркел и той се намира в град Куклен – това ни показва в реално време и метеорологичен интернет сайт. От видеото става ясно, че щъркелът работи усърдно по стъкмяването на своя дом за следващите няколко месеца. Очакваме скоро тези красиви и така обичани птици да пристигнат и в Асеновград. А децата, които ги видят, да не забравят да оставят мартеничка под камък, за да им я замени щъркът с паричка.