Целта на всеки светофар е организация и регулиране на движението. Той трябва да спомага за безпроблемното преминаване на моторни превозни средства през кръстовища, като показва, кога те трябва да преминат и кога следва да изчакат другите участници в движението. Когато светофарът не е регулиран правилно обаче или има повреда при него, той по-скоро действа объркващо за шофьорите.

Едно от най-натоварените кръстовища в Асеновград е това на бул. „България“, на изхода на града и водещо към кв. „Запад“. Още преди месеци Ви показахме няколко подвеждащи елемента при светофарните уредби тук, които все още са налице. Завиващите наляво към квартала са без предимство, те трябва да изчакат потока, идващ от Пловдив, но не през цялото време. За влизащите в града автомобили светофарът светва червено и тогава тези в посока кв. „Запад“ могат да продължат да преминават, тъй като за тях сигналът е зелен още известно време. Преди това се показваше с бяла стрелка, която светваше от момента, в който светофарът за водачите по булеварда ставаше червен. А сега често се получава гадаене – в кой момент преминаването вече е разрешено само за завиващите наляво.

И това не е единственият проблем в този участък. За излизащите от квартала първо светва стрелката за десен завой, т.е. те могат да преминат преди да светне зелено и за завиващите наляво и дотук добре, но веднага след като тя изгасне би трябвало сигналът на кръглия светофар, отнасящ се за всички, напускащи квартала, вече да е зелен. Но той първо остава червен за известно време, сякаш за колите движението надясно вече е забранено и едва след секунди показва отново позволяващия преминаване зелен сигнал. Всичко това е по-скоро объркващо за преминаващите през този участък за първи път – за останалите, които явно вече са свикнали със странния светофар, не е проблем. Още през летните месеци от градската управа заявиха, че ще бъде направена проверка и проблемите ще бъдат отстранени. Иначе няма как да пропуснем и че самите участници в движението нарушават правилата – често се прави обратен завой на булеварда, което е забранено, както и пресичането от страна на пешеходци на необозначени за това места.

Междувременно получихме няколко сигнала и за другия светофар на бул. „България“, водещ към ул. „Велико Търново“ – според шофьори той задържа зеленият сигнал едва 3-4 секунди. В момента на нашата проверка днес около обяд не констатирахме такъв проблем, макар че в сутрешните часове забелязахме, че действително има моменти, когато този светофар действа по споменатия начин. Припомняме, че и тук подобно нещо не се случва за първи път. В тази връзка от Общината заявиха, че е извършена проверка от полицията и изпълнителя по договора, при която е констатирано, че светлинният сигнал на уредбата към Пловдив се сменя за 23 секунди, а към ул. „Велико Търново“ – за 17.