Какво се случва с проекта за водоснабдяване на 5 села край Асеновград, който бе поставен на пауза, заради мястото, в което бе изграден каптаж и което се оказа, че е в местност с археологическа стойност – подробна актуална информация по темата предостави кметът на Асеновград д-р Христо Грудев. 

Към края на миналата година от Регионален археологически музей – Пловдив заявиха, че при каптажа, целящ подобряване на водоснабдяването на няколко села, има грубо нарушаване на археологически пластове. Росица Миткова, завеждаща фонд „Праистория“ в музея, тогава ни показа голямо количество керамика от различни епохи с уточнението, че те са открити разпилени в района на каптажа, изграден в землището на с. Долнослав. След тази информация се наложи проектът да бъде замразен до изясняване на казуса и изразяване на становище от страна на Министерството на културата. През вчерашния ден кметът на Асеновград д-р Христо Грудев припомни нагледно какво представлява проектът, целящ подобряване на водоснабдяването на селата Червен, Горнослав, Долнослав, Искра и Леново, уточни защо работата по него се е извършвала непосредствено до могилата, паметник на културата, и допълни, че реализирането на проекта трябва да продължи съвсем скоро, тъй като Общината е предприела необходимите мерки за това.
Забележките, ако можем да ги наречем така, на Министерството на културата всъщност, заради които дори в социалните мрежи се споделяше информация, че Община Асеновград ще бъде санкционирана, бяха във връзка с това, че при работата по каптажа на място не са присъствали археолози, Археологическият музей не е бил уведомен и др. подобни. Градоначалникът на Асеновград коментира, че Общината няма да бъде глобена, просто ще трябва да изпълни изискванията, за да може проектът да продължи. Осигурено е финансиране, за да бъде включен и археолог в проекта, който да присъства на място и да наблюдава процеса на работа. Кметът уточни, че и до момента не е разкопавана самата могила, работено е в близост до нея, като добави, че тя не е била обозначена по никакъв начин, за да се предприемат необходимите мерки по опазването й още при старта на проекта.

Каптаж, землище на с. Долнослав
Каптаж, землище на с. Долнослав

Целият брифинг по темата с подробна информация за това, какво представлява проектът и кога той може да продължи, за да бъде решен проблемът с водоснабдяването на 5 села и те да не са на воден режим през лятото, гледайте през уикенда от 19:30 ч. в рубриката ни ТЕМА ОТ СЕДМИЦАТА.