Необходимостта от разкриване на нова яслена група в асеновградския квартал е голяма, предвид големия брой деца в тази възраст и желанието на родителите да бъде разкрита такава, пише в докладната. В детската градина има свободни помещения, така че има място за новата група, обяснява вносителят й, зам.-кметът Мария Вълканова.

В Асеновград ежегодно в яслените групи се приемат деца над норматива по Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищно образование, поради недостиг на места.  Според нея максималния брой на децата в яслена група не трябва да надвишава 20 (максимален 18 деца +2 съгласно чл. 57). В нашата община има 3 ДГ и 1 ясла с яслени групи: ДГ „Зорница” – 3 яслени групи; ДГ „Асенова крепост” -1; ДГ „Бако Динчо” -1  и Яслa 1, където има 2 яслени групи. За 2018/2019 броят на децата е следният:

ДГ „Асенова крепост”  – 37

ДГ „Бако Динчо” – 32

ДГ „Зорница” – 1 гр. 31 деца, II група – 27 деца; III гр. – 28 деца.

Ясла 1 – и групи по 28 деца.

С 6 гласа „за” за новата яслена група, са гласували съветниците в комисията по „Култура” още миналата седмица, единодушно проекторешението бе подкрепено от всички съветници и вчера, по време на редовната юлска сесия на ОбС Асеновград.

След приемането на решението, ОбС възложи на кмета на Общината д-р Емил Караиванов, да издаде заповед за разкриване на яслена група в долниводенската детска градина, след което да изпрати това решение до министъра на финансите и до директора на Регионалната здравна инспекция – Пловдив.

 

Е. Граматикова