През месец май стартира дългоочакваният ремонт на пътя Първомай-Асеновград. След като обновяването на отсечката отне доста повече време от очакваното и след множество протести заради това на жители на селата по протежението й, ето че към днешна дата вече се вижда краят на ремонтните дейности. Вече е положен новият асфалт в с. Козаново-нещо, което чакаха месеци наред жителите на населеното място. В рамките на селото са поставени и новите бордюри. Със същото обаче не могат да се похвалят живеещите в с. Патриарх Евтимово. Отсечката с новия асфалт започва от Асеновград и свършва до табелата за селото. Влизайки в него все още виждаме стария път и разкопаните при подмяната на водопровода участъци. От ВиК-Асеновград заявиха, че работата по подмяната на тръбите на главния път вече е приключила, така че се очаква скоро и тук да започне асфалтиране. Част от изкопите са зарити, но има и такива, за които това предстои. Страничните връзки на водопровода също трябва да бъдат направени, но това не би трябвало да пречи на фирмата, която ще работи по асфалтиране на трасето, допълват от ВиК-дружеството. Отправихме запитване към Агенция „Пътна инфраструктура“ относно довършителните дейности по ремонта, очакваме отговор дали те ще се осъществят преди влошаването на метеорологичните условия.
Иначе припомняме, че проектът за ремонт на пътя Първомай-Асеновград предвиждаше премахване на старата настилка, полагане на нови асфалтобетонови пластове, подмяна на бордюри в населените места, профилиране на банкети. Отсечката трябва да се сдобие и с нова маркировка, пътни знаци и ограничителни системи.
А ние забелязахме друг проблем – запълването на банкетите с баластра и разпиляването на малки камъчета по пътната настилка често води до счупени стъкла на автомобилите. Това е неприятна ситуация, с която се сблъскват често и шофьори, преминаващи по пътя Пловдив-Асеновград – отсечка, която също сравнително скоро бе обновена.