Реставрацията на емблематичната чешма на Каварджията е почти към своя край. Остава само довършителна работа, сподели с нас инициаторът за осъществяване на идеята за възстановяване на старинната чешма – асеновградчанинът Христо Коватлиев. Той припомни, че първите стъпки са направени още през 2020 г. с осигуряване на необходимите разрешителни, а същинската работа започна преди около 3 месеца. След оглед от страна на две реставраторски групи, с които нещата не потръгват, със задачата се заема местен майстор – Борислав Братанов. Почти цялото обновяване около самата чешма също е негово дело. Някои помагат с работа, други – с осигуряване на необходимите материали, допълни Коватлиев, като не пропусна да спомене Милен Петков, архитект от Пловдив, който безвъзмездна съставя плана за реставрацията.

Така към днешна дата надписът на чешмата е възстановен, както и саксиите, които напълно липсваха. Сега те са запълнени с цимент от съображение за сигурност, а и за да не се пълнят с вода, което е причината за разрушването на старите такива.
Няколко консервационни слоя са нанесени на чешмата, положена е и състаряваща боя, предстои да бъде нанесена и сребърна такава на орнаментите. Премахнати са корени, без които чинарите също ще растат, но ако тези корени останат, те ще навредят на целостта на чешмата. Христо Коватлиев все пак отбеляза, че това не е съвсем автентичният вид на старинната чешма, решено е тя да не бъде боядисвана в тъмно син цвят, тъй като години наред хората са свикнали да я виждат в натурално сиво.
А над чешмата е поставено и соларно осветление, за да може вечер мястото също да е не по-малко приветливо. Край чешмата скоро ще бъде поставена и камера с цел предпазване от вандалски прояви, които в Асеновград са често явление.