„Епидемичният процес е динамичен, анализ на данните са извършва ежедневно с цел планиране и провеждане на адекватни профилактични и противоепидемични мерки“ – това заявяват от Регионална здравна инспекция-Пловдив във връзка с разпространението на грип и остри респираторни заболявания на територията на пловдивска област. 179.62 на 10 000 души население е общата заболяемост тук към днешна дата, което показва, че има достигнато епидемично ниво. При възрастовата група над 65 години интензивността на епидемичния процес е най-висока, казват от РЗИ-Пловдив. На следващо място в тази статистика са децата до 4-годишна възраст, а най-слабо засегната е групата от 30 г. до 64г.

„До момента от изпратените 92 проби в НЦЗПБ са изолирани три положителни проби за грип тип А, в следните възрастови групи: 5-14г.- 1 проба; 15-30 г.- 1 проба и над 65 г.- 1 проба. Изпращане на проби за вирусологична диагностика в НЦЗПБ за установяване циркулация на грипни вируси продължава регулярно“, допълват от Регионалната инспекция.

Днес в здравната инспекция бе проведена работна среща на Областния оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ за обсъждане на предстоящи профилактични и противоепидемични мерки. Утре, в рания следобед, областният управител на Пловдив Ангел Стоев също свиква оперативния щаб във връзка с усложнената грипна обстановка. Малко след това трябва да бъде предоставена информация за превантивните мерки, които ще се предприемат. Вероятно тогава ще стане ясно дали и в Пловдивско ще бъде обявена грипна епидемия и съответно дали ще бъдат преустановени учебните занятия в училищата от областта. Дотогава от РЗИ съветват:

  • да се спазва добра лична и обществена хигиена;
  • да се спазва физическа дистанция;
  • да се ограничат колективните дейности;
  • да се използват маски и други защитни средства на обществени места на закрито;
  • да се прилага респираторен етикет при кихане и кашляне;
  • дасе употребяват дезинфектанти;