Точно 57 769 души са избирателите на територията на община Асеновград. Те са разпределени да гласуват в общо 109 секции. Във всички тези секции изборният ден стартира нормално, единствено в 55-та секция, намираща се в ОУ „Никола Вапцаров“, машината за гласуване не стартира. След няколко опита тя да заработи, в крайна сметка е установено, че това няма да се случи, поради което в тази секция днес ще се гласува единствено с хартиени бюлетини. Наша проверка на място показа, че всъщност тук няма голям брой гласоподаватели, които желаят да упражнят правото си на глас с машина. В  секция 55 е имало само двама, предпочели да използват машината, но в крайна сметка са гласували на хартия без проблем, споделиха от Секционната избирателна комисия. Проверката ни и в други секции в училището показа, че делът на гласуващите с хартиени бюлетини е в пъти по-голям от тези, избиращи машинния вот. А пред самите секции, за разлика от последните избори, се извиха опашки в предиобедните часове. Желаещите да гласуват не бяха малко, като избирателната активност бе около десетина процента, на фона на 7,05% средно за цялата община към този момент.

Около учебното заведение имаше засилено полицейско присъствие и жандармерия от сутринта. Вероятно една от причините за това е, че бе подаден сигнал за поставени агитационни материали на кандидат за народен представител в нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс, а именно – на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, по време на изборния ден и до края на гласуването да бъдат разлепени предизборни плакати. Районната избирателна комисия за област Пловдив разпореди един от председателите на секционните комисии в училището да премахне неправомерно поставените материали.

Докато бяхме на място в училището тук пристигна и линейка, тъй като на жена, чакаща пред една от секциите, й прилоша. Тя бе отведена за преглед в болницата.

Като цяло можем да кажем, че в Асеновград има поток от гласоподаватели, които се отправиха към секциите още в часовете преди обяд. Въпреки че към 11 ч. бяха гласували малко над 4000 души, ние се убедихме, че към десетки секции в града постоянно се стичаха хора, имаше и опашки от гласоподаватели на места и причината не бе бавното гласуване, а броят на желаещите да упражнят правото си на вот. Надяваме се, че до края на изборния ден асеновградчани и всички жители на общината ще покажат, че имат желание и отговорност да се възползват от това свое право – да гласуват.