Литийното шествие с иконата на Светия кръст Господен е най-краткото литийно шествие не само за Асеновград, а и за страната ни. Само няколко минути са необходими, за да се пренесе храмовата икона на параклиса „Св.Кръст” от самия параклис до църквата „Св.Николай Чудотворец”в Асеновград.
Тази лития се провежда ежегодно в навечерието на Неделя Кръстопоклонна и в нея се включват десетки миряни, които с песнопения извървяват близо 200- метровото разстояния. По време на литията носачите на иконата се сменят неколкократно, тъй като се вярва, че докосналият се до тази реликва ще бъде здрав и благословен от Господ .
И пред настоящата година църковния ритуал ще започне в 16 часа, след биенето на комбаната, от църквата „Св.Никола” към параклиса „Св.Кръст”. От храм- параклиса иконата на Светия кръст ще бъде занесена с литията в църквата „Св.Никола”, където ще бъде изложена за поклонение до следобеда на следващия ден, след което отново ще бъде върната с литийно шествие в храм-параклиса.
На Неделя Кръстопоклонна, когато Църквата чества Светия и Животворящ Кръст Господен, пред иконата ще бъде отслужена и Светата литургия. На същия ден в центъра на храма се изважда и Кръста господен за поклонение- като извор на сила, любов и надежда във времето на постния подвиг.

Автор: Ирина Иванова