На 28 февруари 1870 година, великият везир на Османската империя Али паша връчва на членовете на смесената българо-гръцка комисия във Високата порта десетилетия очаквания султански ферман, с който се признава правото на българите да имат черква, независима от цариградската патриаршия.

Ферманът е издаден в петък, 27 февруари 1870 г. На цариградската българска колония документът е показан на 1 март, Неделя православна, в дървената църква „Св. Стефан“, където се стичат радостно възбудени цариградските българи… Събитието се случва в резултат на десетилетните ни борби за църковна независимост и е повод за национална гордост.

По повод бележитата дата днес беше отслужен в диоцеза на БПЦ–БП тържествен благодарствен молебен, придружен с празничен камбанен звън, като в края на молебена беше прочетено Патриаршеско и Синодално послание по повод бележитата годишнина. Днешният 28 февруари 2020 година от Въплъщението на Бог Слово е ден светъл и паметен за българската история.

Възстановената ни самостоятелна  Православна църква на 27 февруари 1870 г., и до днес остава сигурен залог и гарант за съхраняването на духовната ни и народна идентичност, в приемственост и вярност към делото и заветите на нашите предци, родили и отгледали ни в Господа и в единствено спасителната православна вяра., се казва в посланието.