Краевед, публицист, журналист, писател, общественик – едва ли можем да изброим всичко, което е Никола Филипов за своите съграждани, приятели и за всички, докоснали се до неговото уникално творчество. Снощи асеновградчанинът отбеляза своята 75-та годишнина в Градската библиотека, получи много поздравления, подаръци, а и той самият раздаваше автографи.

Никола Филипов е родом от Горни Воден, което показва и защо в голяма част от книгите си той изследва именно това място, по настоящем квартал на Асеновград.
Акад. Марин Кадиев, председател на съюза на независимите български писатели, чийто член е и Никола Филипов, присъства на творческата среща и сподели няколко думи за асеновградчанина, който живеейки и в Пловдив, и в Асеновград, и в Лондон, прави уникални съпоставки между тези различни светове.

Директорът на Градската библиотека Милена Марковска представи Никола Филипов и даде начало на творческата среща. А тя започна с рецитиране на неговото стихотворение „Пленена душа“ от Виктория Стефанова. След това бе представена презентация за живота и творчеството на Филипов, подготвена от екипа на библиотеката. Даниела Костова връчи поздравителен адрес на Никола Филипов от името на кмета д-р Христо Грудев. А самият Филипов разказа множество истории от живота си пред присъстващите, демонстрирайки за пореден път своето остроумие и чувство за хумор

По време на събитието срещаме и един истински почитател на книгите на Никола Филипов – Божидар Носиков, който сподели с нас защо асеновградският автор трябва да бъде ценен и неговите книги трябва да прочете всеки българин.

Повече – гледайте тази вечер в новинарската ни емисия „Дневник“.