Съботният ден в Асеновград беше шарен и пълен с много емоции. Съборът на ножарите и ковачите предостави възможност на посетителите, не само да наблюдават как се кове желязото, докато е топло, но и при желание, всеки можеше да се превърне в ковач. Кметът на Асеновград сложи защитните очила, престилка и ръкавици и усети какво е да моделираш с чук горещото желязо. Състезанието по рязане на дъски също  предложи много адреналин, както на участниците, така и на наблюдаващите. Състезтезателите трябваше да минат по трасе с различни препятствия. Първо срязоха дебело въже. После с 10 удара, с лично изработен нож, трябваше да срежат дъска, след което да срежат малка и голяма топка, изкачаща от тръба. В края на трасето ги чакаха три бутилки вода и кенче, с които също бе необходимо да се справят, за да завършат състезанието. Веки етап носеше точки на участниците, отчиташе се и времето, за което са преминали трасето. За децата също имаше предизвикателство. Те имаха възможност да спечелят малък нож. За да го получат обаче бе необходимо да кажат стихче или да отговорят на въпрос, свързан с Асеновград. Освен със занаята на ковачите и ножарите,  посетителите имаха възможност да се запознаят и с други занаяти, които се предтавяха на щандовете в централния градски парк на Асеновград. Свещи във вид на чаша бира, мелба, мъфини и други „вкусни“ издилия от восък привличаха вниманието на хората. Майсторът предоставяше възможност, всеки желаещ да си изработи лично свещ. Интересни изделия от кожа, впечатляващи бижута, домашна чубрица и други изделия можеха да видят посетителите. Разбира се, един събор не може да мине без вкусна храна и добавена към нея бира- първата асеновградска бира по уникална рецепта, така ни казата създателите й. За доброто настроение на всички от сцената в парка разпръскваха талант различни самодейни състави, танцови и певчески формации и индивидуални изпълнения. Денята завърши на сцената на ценралния площада с тържествен ритуал на община Асеновград за изпращане на абитуриентите от СУ „Св. княз Борис I“.  Богатата със събития програма  продължава и в неделя, когано ще бъде отбелязан Празника на Асеновград.                26.05.24 г. (неделя) –  Програма:
– 09:00 ч., Църквата „Св. Николай – Чудотворец“: Празнична света литургия за благоденствие на Асеновград.
– 10:00 ч., Сцената в Градския парк: Събор на ножарите и ковачите и Панаир на занаятите с щандове на села от общината и на училища.
– 10:30 ч., Паметника на цар Иван Асен II: Поднасяне на цветя пред паметника на цар Иван Асен II.
– 10:45 ч., Сцената на площада: Церемония по издигане на националното знаме, празнично слово на кмета на община Асеновград д-р Христо Грудев и официално удостояване на граждани с почетни звания на община Асеновград.
– 11:00 ч., Сцената на площада: „Българските ритми – послание за вечност“ – празничен концерт за Деня на Асеновград, с участието на ПФА „Станимака“ – Асеновград и ПФА „Седенчица“ – Пловдив.
– 11:00 ч. – 12:00 ч., Площада: Изложба-базар на кулинарни изделия, приготвени от ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски.
– от 10:00 ч. до 17:00 ч., Паркингът покрай велоалеята до НЧ „Родолюбие“: Изложение на американски автомобили, организирано от „AMERIKAN CARS AND COFFEE PLOVDIV“.
– 11:00 ч. до 18:00 ч., Галерия „Стайн“: Изложба живопис „Избрани картини за празник“, представена от Галерия „Стайн“.
– 12:00 ч., Сцената в Градския парк: Свири Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили – Пловдив.
– 12:30 ч., Сцената в Градския парк: Концерт на група „МЕЛОМАНИЯ“.
– 13:30 ч., Сцената в Градския парк: Да аплодираме талантите на Асеновград, наградени в конкурси, фестивали, състезания и олимпиади в областта на изкуствата и науката.
– 14:30 ч., Сцената в Градския парк: Поздрав на местни творчески състави.
– 17:00 ч., Сцената в Градския парк: Концерт на Музейна музикална школа, с ръководител Веси Пашалиева.
– 17:30 ч. Пред чешмата на Каварджията: „Спомени и песни до старата чешма“ – концерт–спектакъл на Вокална формация за стари градски песни „АБЕЛ“ при НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски“ и „Театрална работилница за мечти“.
– 19:00 ч., Сцената на площада: Поздрав от Денс формация „КОСАРА“.
– 19:30 ч., Сцената на площада: Концерт на ОРЛИН ГОРАНОВ и КРИСТИНА ДИМИТРОВА.
– 20:30 ч., Сцената на площада: Празнично хоро с народната певица РУМЯНА ПОПОВА.
– 21:45 ч., Сцената на площада: Празнични илюминации.