Редица идеи за благоустрояване на градската среда, превръщане на детските площадки в приказно привлекателни кътчета и подобряване на парковите пространства – това включват Инвестиционните предложения на Сдружение „Устремени”, представени на вниманието на градската управа.

Ето как инициативните асеновградчани са описали това, което настояват да се промени в града и как точно смятат, че може да се случи това:

Уважаеми господин Кмет,
Ние сме бъдещи и настоящи родители, които обичат своя град и искат да го направят по-привлекателен и достъпен за своите деца. Ще се радваме, ако те,сега играейки в парковете и по детските площадки , след време се превърнат в интелигенти и активни млади хора, които да имат желание да създадат свое семейство с родния си град. За тази цел обаче са необходими някои подобрения, които ще улеснят и подобрят ежедневието на младите жени, които отглеждат бъдещето на този град. Групирали сме предложенията си в няколко точки, като за по-добро представяне на идеите си сме използвали и снимков материал.
I.Необходимост от рампи (скосени бордюри):
1. Някои от нас живеят в кв.Изток и придвижването ни по главния булевард(Христо Ботев)до централната част на града е затруднено поради липса на рампи(скосени бордюри) на места, на които това е задължително при наличие на пешеходни пътеки. Тези места са :
• пешеходната пътека на Конската чешма и до дирекция „Социално подпомагане“
• тази на ОУ“Отец Паисий“;
• на новото кръстовище на пазара( на малкото островче по средата на булеварда между светофарите) .
• пешеходната пътека до ОДЗ“Дружба“,където ежедневно минават много майки да взимат децата си,а и това е най-близката пешеходна пътека до инвалидния дом.

! Моля, да се обърне внимание и на други пешеходни пътеки, които нямат скосени бордюри и на такива, които има, но те са в неподходящо за преминаване с количка състояние.
• стръмната рампа до пощата под библиотеката.
Достъпът на майките, както и на хора с двигателни затруднение до обществени сгради като градската библиотека , сградата на общината е невъзможен поради липсата на рампа или лошо състояние на вече съществуващи.
! Моля да се вземат мерки.
2. Друго затруднение на много майки от квартала(кв.Изток) е липсата място за преминаване по тротоара до магазин БББ, поради обособяването му в паркинг от ежедневно пазаруващите. Така ние сме принудени да рискуваме живота си и този на децата ни, движейки се по шосето на най-натоварения булевард- Христо Ботев.
! Моля да се предприеме разрешаване на проблема- поставяне на ограничителни колчета или други пособия, които да оформят отстояние, което да позволи преминаването на пешеходци.
II .Подобряване на парковите пространства в града:
1. Нужда от разнообразяване на съоръженията за игра- всяка детска площадка съдържа люлка,пързалка и пясъчник, които обаче вече са до болка познати на децата ни и не привличат техния интерес. Необходими и полезни биха били съоръжения , които са различни, атрактивни и развиващи умствената и физическата активност. Така детските площадки няма да бъдат просто празно време в люлеене и спускане,а ще възпитат мислещи и интелигентни млади хора. За някои от предложенията се изисква само блажна боя,стари гуми, дървен материал и желание. Примерни предложения по-долу със снимки:
2.Поставяне на табели-пред всяка площадка да се поставят цветни,добронамерени,мотивиращи табели, които да носят послания за запазване чистотата и целостта на конкретната площадка.Пример: „ Благодаря, че изхвърли боклука в кошчето“, „Благодаря, че възпитаваш детето си да пази тази площадка чиста“,“Благодаря, че те е грижа за площадката, в която играе твоето дете“, „ Красотата на града зависи от теб“ и др. подобни;
3.Беседки за по-големите деца/тийнейджъри, което да бъде тяхното място и да не се събират и пакостят по детските площадки;
4.Ремонтиране на чешмите, които не работят(камъка,до пешеходния мост, чешмата в парка до ДЦ“Асенова крепост“, тази пред туристическия център );
5.Поставяне на повече пейки- може да се използва мястото около дърветата-изображенията по-долу.

6. Поставяне на маси в по-големите паркове, които да служат семейни пикници и място за празнуване на открито.
7.Обособяване на отделни заградени пространства за разхождане на домашните кучета с оглед това да не се случва, където играят децата ни.Поставяне на кутии с пликчета за събиране на отпадъците от домашните любимци.

Надяваме се предложенията ни да бъдат взети под внимание за бюджет 2019, защото те са продиктувани от искреното ни желание Асеновград да бъде едно красиво място , което да осигури спокойна и развиваща среда за децата ни.

Тук може да разгледате снимков материал и да разберете повече за отправените предложения: https://ustremeni.blogspot.com/2018/11/2019.html?fbclid=IwAR0qKYn5iqcVZaCO0rfgb9cEWwmypKN1ZYLMFt-1J9LmN_Ya28rgu5WFKyc