На Национално външно оценяване по Български език и литература се явиха над 57 хиляди ученици. Седмокласниците работиха върху 26 задачи, 25 от които бяха включени в първата част – 18 с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Вторият модул – дидактическата задача, представлява преразказ по текст от името на неутрален разказвач. На изпита по математика се явиха почти същият брой седмокласници. Те решаваха общо 23 задачи – 20 от тях с избираем отговор и 3 – със свободен.

Изпитите приключиха, вече са ясни и резултатите – те са публикувани на сайта infopriem.mon.bg и всеки седмокласник може да провери как се е представил, като въведе своя входящ номер и идентификационен код. Спрямо резултатите, се образува балът, с който учениците ще кандидатстват в съответното училище. Всяко учебно заведение решава по каква формула се изчислява балът, т.е. по колко се умножава оценката от НВО по БЕЛ, по математикаи и кои ще са балообразуващите предмети спрямо всяка специалност. Обикновено училището споделя тази информация в своя интернет сайтове, в секциите „Прием“ или други подобни.

Подаването на заявление за участие в първо класиране за прием в VІІІ клас за учебната 2024/2025 г. се осъществява в периода от 8-ми до 10-ти юли. Припомняме, че училището-център в Асеновград за прием на документи е ОУ „Христо Ботев“, документите могат да се подават и онлайн.