Интерпретативно съчинение или есе по стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров писаха днес дванадесетокласниците на матурата по БЕЛ. На Държавен зрелостен изпит в Асеновградските гимназии се явиха близо 400 завършващи. С преразказ върху откъс от романа „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич, пък, трябваше да се справят седмокласниците, които днес се явиха на Национално външно оценяване. Средна като трудност бе днешната матура, категорични бяха асеновградски седмокласници. Изпитът за абитуриентите започна в 8 часа и продължи 4 астрономически часа, като за зрелостниците със специални образователни потребности той ще бъде 6 часа. Зрелостниците трябваше да заемат местата си в определените училища най-късно до 7:45 часа, да пишат с химикал с черен цвят и нямаха право да напускат залите до края на първия модул.
В 9 часа беше изтеглен Вариант II за първото Национално външно оценяване на седмокласниците по български език и литература.
Изпитът за тях започна малко след 10 часа и се състоя от два модула. Първият модул бе с продължителност 60 минути и включваше въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият – 90 минути и в него учениците трябваше да направят преразказ на непознат текст с дидактическа задача. За учениците със специални образователни потребности имаше предвидено допълнително време за работа.

Резултатите от националното външно оценяване ще бъдат обявени до 6 юни 2018 г., а резултатите от държавните зрелостни изпити – до 13 юни 2018 г.