Асеновград отбеляза Тодоровден с традиционните кушии. Празникът е известен още като Конски Великден и е тясно свързан с провеждането на кушии (състезания с коне). Според християнския календар на този ден свети Тодор (Тирон) яхвал жребец и отивал при Бог да го моли да идва вече лятото. Празникът за жителите на общината се проведе в района над кв. Изток в града. Участие взеха 20 състезатели от гр. Асеновград.  Те трябваше да преминат разстоянието от 800 метра. За 1-во място организаторите бяха предвидили – 100 лв. 2 място – 80 лв. 3 място – 50 лв. 50 лв. за най-атрактивен кон и ездач.

Много приятни емоции и адреналин за състезателите и зрителите донесоха трите гонки. На първата гонка пръв финишира Иво Демерджиев с кон Денис, втори стана Васил Костадинов с кон Юзгяр, трети се класира Владимир Ангелов с кон Арина. На втората гонка първи се класира Шериф Садък с кобилата Клеа, с треньор Иван Стойчев. втори стана Йордан Костадинов с кобилата Снежа, а трети – Руско Иванов с кобила Пепа.

Тримата победители от първата и втората гонка участваха във финалната трета гонка, след което беше обявен и официалният победител. А той отново беше Шериф Садък с кобилата Клея. Конят Денис с ездач Иво Демерджиев стана втори, а трети – Йордан Костадинов с кобила Снежа.

Грамота и медал на тримата, спечелили първо, второ и трето място и парични награди, връчи кметът на Община Асеновград д-р Емил Караиванов.

Връчена бе и награда за най-атрактивен кон и ездач на Георги Танев и кобилата му Тара.

По програма, час преди старта на кушиите, в местността Параколово бе извършен водосвет и служба за здраве. Там по традиция бяха сварени и раздадени 4 казана с постен курбан. За него се погрижиха за поредна година сем. Атанасови.

Час по-късно, десетки асеновградчани се събраха на терена, намиращ се на 500 м. в ляво от бензиностанцията на изхода на Асеновград по пътя за Кърджали, за надбягването с коне.

Организатори на атрактивните събитие са Община Асеновград, ОП „Туризъм”, Сдружение по коневъдство и конен спорт „Цар Иван Асен II” и Архиерейско наместничество.